FK Fojnica ove godine slavi 90 godina postojanja

  • Klub osnovan davne 1928.godine
  • Klub osnovan davne 1928.godine
  • Klub osnovan davne 1928.godine
  • Klub osnovan davne 1928.godine
  • Klub osnovan davne 1928.godine

Klub osnovan davne 1928.godine

Fudbalski klub Fojnica ove godine slavi 90 godina postojanja i igranja fudbala u ovoj općini Srednjobosanskog kantona. Klub je osnovan 1928. godine pod imenom Sportsko društvo "Inać", a nakon Drugog svjetskog rata nastavlja aktivnosti pod imenom SD "Jahorina".

Od 1956.-1967. godine klub nosi ime FK "Mladost", a nakon obnavljanja rada, u periodu 1072.-1975. klub nosi ime FK "Vranica". Od 1975.do 1992.godine klub nastupa pod imenom FK "Fojnica", da bi nakon ponovnog obnavljanja rada 1994.godine uzeo ime Nogometni klub "Fojnica".

Godine 2007. izvršena je preregistracija u Fudbalski klub "Fojnica".

U vremenu do 1992. godine Klub se takmičio u ligama Sarajevskog područja. U sezoni 1994/95 klub zauzima 2.mjesto u Kantonalnoj ligi Travnika i od tada se stalno takmici kao član Druge lige Federacije BiH,grupe Jug,Centar i Zapad. Jednu sezonu je proveo i u Kantonalnoj ligi FS Sarajevo.

Klub trenutno ima oko 120 registriranih igrača u svim kategorijama. Redovno se takmiče i pionirska i kadetska selekcija, dok se juniorska selekcija ne takmiči, nego većinom treniraju sa prvotimcima.

Osvajači su nagrada, Zlatna plaketa Općine Fojnica (2007.), Zlatna plaketa Sportskog saveza SBK/KSB (2011.)

Informativnom portalu Novum, portalu kojem vjeruju i Tritoni –navijači FK Fojnica,u inbox facebook stranice poslali su poruku

Ne postoje riječi koje mogu opisati koliko ti nama značiš. Tvoje ime gotovo stoljeće odzvanja ulicama našeg grada. Nijedan korak nisi napravio sam. Nijedan tvoj gol nije ostao bez huka. Svaki tvoj posrtaj imao je ko da istuguje. Tvoja slava se čula daleko i glasno. Forma je uvijek bila trenutna, a klasa vječna. Ti si dio gradskog duha i simbol grada. Za nas ti nemaš alternativu. Nisu bitne titule, ni šta piše na semaforu, jer kroz nas ti ćeš vječno postojati!

Brend grada FK Fojnica, klub koji slavi 90. godina, i ove godine želi da se vrati na stare staze slave, poslije 10 godina igranja u 1 KL SBK ! A dolaskom legendarnog trenera Mirsada Memije u FK Fojnica, napokon su došli i željeni rezultati, u velikoj borbi za drugu ligu FBIH. Na kraju treba napomenuti da zahtjevni fojnički navijači napokon pune tribine, a u svemu tome najveće zasluge ima navijačka skupina Tritoni Fojnica, koja za narednu polusezonu najavljuje masovan odziv na utakmice voljenog kluba.

Novum/FKFojnica

Vezano: