Busovača/ JKP Komunalac: Vodu koristiti samo kao tehnološku

Danas je JKP Komunalac Busovača objavio OBAVIJEST koju u prilogu prenosimo u cjelosti:

                                                                           OBAVIJEST

Obavještavamo korisnike gradske vodovodne mreže da je voda higijenski neispravna i da je smiju koristiti samo kao tehnološku vodu.

U cilju čišćenja, dezinficiranja i hiperkloriranja gradske vodovodne mreže u periodu od 07.07.2021.godine od 21:00 sat do 08.07.2021.godine do 5:00 sati, odnosno do momenta kada nivo vode u bazenima bude dostatan za puštanje u distributivnu mrežu, će doći do prekida u vodosnadbijevanju.

Molimo da osigurate dovoljne količine vode za tehnološke potrebe za ovaj period.

O ponovnom puštanju vode za javnu upotrebu korisnici će biti obaviješteni kada dobijemo negativan nalaz uzorkovane vode.

 

U nastavku pročitajte kako se koristi TEHNOLOŠKA VODA, izvor navedenih podataka je Hrvatski zavod za javno zdravstvo Republike Hrvatske

  • Zbog mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije uporabe za pripremu hrane ili piće obavezno prokuhati.
  • Voda se prokuhava na način da, nakon što proključa, kuha 3 do 5 minuta. Bočice i drugi pribor za hranjenje male djece trebaju biti potpuno potopljeni u vodu i također se prokuhavati 5 minuta nakon što voda proključa.
  • Prokuhana voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.
  • Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti  za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju.

 

Novum.ba

Vezano: