Nakon požara u Vitezu bez posla ostalo na desetine porodica

Stanovnici naselja Ljubić, nadomak Viteza, još su u šoku nakon sinoćnjeg katastrofalnog požara koji je izbio u jednoj od hala tvornice za proizvodnju namještaja i ekoloških ograda. Zbrajaju štetu pričinjenu na poslovnim, stambenim, te pomoćnim objektima.

Uz gubitak desetak direktnih radnih mjesta, bez posla su ostale desetine porodica, koje su za ovu firmu radile kao kooperanti. Iako zvaničnih podataka o pričinjenoj šteti nema, ona je očigledno ogromna.

Dok viteški vatrogasci, nakon izuzetno teške akcije gašenja požara i sprečavanja njegovog širenja na susjedne kuće i dalje kontrolišu požarište, Munevera Patković, koja je, kaže, u samo desetak minuta ostala bez svega što je desetljećima stvarala, ne odvaja pogled od kuće iz koje je jedva uspjela živa izaći.

"Panika i strah. Bila sam u kući, čula sam galamu, izletjela i kad sam vidjela plamen, ušla sam i samo uzela lijekove. Četrdeset godina što sam imala i radila sve je otišlo", priča ona.

U vatrenoj stihiji nestale su prvo proizvodne hale u kojima je za domaće i kupce u Evropskoj uniji radilo desetak radnika, te nekoliko desetina kooperanata, a potom se velikom brzinom širio na okolne objekte.

"Požar je izbio u jednom dijelu hale, a zatim je zahvatio i ostale dijelove firme. Vatra je uzela mah i nismo mogli spasiti i ugasiti", ističe vlasnik fabrike Mehmed Patković.

O razmjerama katastrofe, u kojoj, na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava, najbolje svjedoče vatrogasci, koji su, uprkos vjetru koji je otežavao gašenje, te nedostatku hidrantske mreže, zbog čega se po vodu moralo ići u Vitez, ipak uspjeli spriječiti njegovo širenje na ostatak sela.

"Za svojih 25 godina ovo nismo doživjeli. Ovo je bio veliki požar, koji, mislim, u karijeri neću doživjeti. Istodobno je dvije hale zahvatio požar, izgorjela su dva poslovna objekta, dva stambena, nekoliko pomoćnih objekata", ističe rukovodilac DVD Stari Vitez Muharem Ćupina.

Dok se čeka odgovor na brojna pitanja, posebno ona o uzroku izbijanja požara, vlasnik tvornice, ali i porodice koje su ostale bez krova nad glavom jedino se oslanjaju na svoje komšije, kod kojih su pronašli privremeni smještaj. Pričinjena šteta je ogromna, no vjeruju ipak da u saniranju posljedica požara neće ostati usamljeni.

Novum.ba/federalna.ba

Vezano: