Davor Ivoš oživljava Iskru: Uložio 400.000 KM u klub koji voli i tu ne planira stati

Da li biste uložili blizu pola miliona KM u klub koji volite? Isto pitanje smo postavili i Bugojancu Davoru Ivošu koji je odlučio spasiti NK Iskru, finansijski popraviti stanje, rekonstruisati stadion i oformiti omladinske timove. Zbog čega? Samo zbog ljubavi prema Bugojnu i historiji kluba.

Zateći klub sa skoro milion KM dugovanja, a na upravljanje preuzeti i stadion koji je tada više ličio na odlagalište smeća nego na stadion nekadašnjeg bugojanskog giganta, i nije neki vjetar u leđa da se može nešto napraviti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ipak, uz jaku volju, ali i finansije koje je osigurao dugogodišnjim radom u Švicarskoj, Davor Ivoš je odlučio početi ulaganje u klub. Iako su mnogi smatrali da bi trebalo napraviti novi klub, Ivoš to nije dopustio. Istakao je da NK Iskra ima historiju, a da bi u prvom mahu "spasio" klub, u samo deset dana klubu je uplatio 25.000 KM. Zbog čega? Samo iz ljubavi prema Bugojnu i historiji Iskre.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Smatrao sam da ima rješenje i pitanje je bilo da li iko želi da ga pronađe. Rekao sam da želim preuzeti Iskru ako ću već ulagati novac u nju, ne želeći da neko drugi s njim upravlja. Preuzeo sam i stadion jer je sagrađen za NK Iskru i sve je tako krenulo. Prvo smo čistili, u uređenje smo potrošili nekih 20.000 KM, a onda smo krenuli s uređenjem menadžmenta. Nije bilo autoriteta, nije se znalo ko pije, a ko plaća, pa sam odlučio posložiti i organizaciju kluba. Napravili smo Skupštinu kluba, Upravu, i 2019. godine, po prvi put nakon 2010. godine, otišao sam prijaviti upravu", govori Ivoš na početku razgovora za Klix.ba.

Pojasnio je da su se iz dana u dan nizali problemi te da su uspjeli i deblokirati račune koji su u blokadi od 2010. godine. Međutim, uz sav trud počeo je smetati i politici, i Hrvatima, ali i Bošnjacima u Bugojnu. Iako je smatrao da će privrednici stati, zbog njega, iza Iskre, niko to nije htio, jer nije vjerovao u priču oživljenja kluba.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Nisu vjerovali hoću li opstati pod pritiskom, a ako dam ostavku, nema veze što je račun Iskre, dug koji bi bio niko na kraju ne bi platio. Svi su htjeli dati ono što nam treba na moju firmu, ali na račun Iskre nisu htjeli. Uz pomoć prijatelja, s bagerima i mašinama počeli smo čistiti pomoćni teren, prostor okolo stadiona i unutar stadiona i sređivati terene. Evo nas godinu dana poslije, sve ovo liči na nešto. Dosta svog novca sam uložio, nisam došao da zaradim novac, došao sam da djecu u Bugojnu usmjerim na pravi put, ne da se drogiraju već da budu sportisti", pojašnjava Ivoš.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Njega smo danas zatekli u traktoru radeći na travnjaku, a u razgovoru za Klix.ba je kazao da će raditi do kraja te da ga neće niko zaustaviti u njegovim namjerama. Ističe da je dobio i krivičnu prijavu zbog izvlačenja novca iz Iskre u iznosu o 250.000 KM, a klub je 2019. godine zatekao u dugovanju od skoro milion KM koje danas godinu i pol poslije iznosi nešto više od 50.000 KM.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Mene samo interesuje odakle Iskri 250.000 KM i na koji sam način ja to uradio? Na kolegiju Općinskog vijeća su mi zatražili pregled troškova. Do tada sam uložio 250.000 KM na stadion i kada dođete ovdje i dalje vidite ruševinu, ne vidite neki napredak. Međutim, u odnosu na ono što je bilo i što sada imamo na stadionu i te kako se primijeti. Ja imam problem s direktorom svoje firme s obzirom na to da još uvijek ulažem svoj novac u Iskru. I upravo zbog tog nekontrolisanog trošenja, usaglasili smo koncept da ovdje pravimo Sportsko-rekreativni centar, kamp za nogomet sa svom pratećom infrastrukturom koji će nas koštati još pola miliona KM i sada ćemo lakše sve planirati", kaže naš sagovornik.

Mnogi ga pitaju šta ustvari on ima od svega onoga što radi. Međutim, Ivoš pojašnjava da je Bogu zahvalan na svemu što ima i da ima daleko mnogo više nego drugi i više nego mu je potrebno te da svo ulaganje u Bugojno i Iskru smatra društvenom odgovornošću svoje kompanije.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Gubio sam mnogo finansijski gledano, gubio sam stotine hiljada KM u projektima, a mi ne možemo objasniti ovdje našim političarima da u Švicarskoj postoji odgovornost kompanija prema društvenoj sredini, mjesnim zajednicama... Naši milioneri to ne razumiju, bitno je da imaju sebi, a briga ih je koliko je hiljada djece koje ne mogu imati nešto. Mislio sam da ću svojim djelima potaknuti neke stvari, ali nisam uspio. Poslao sam dopis svim bugojanskim firmama za zamolbom za jednokratnu pomoć Iskri koju ne bi ni osjetili... Do sada sam dao 400.000 KM, ne mogu da shvatim da nas 100 ne možemo dati po 4.000 KM i od ovog stadiona bismo napravili što zamislimo. Ljudi oko mene nemaju plaću, ovdje rade volonterski. Moj prethodnik je imao plaću od 1.500 KM što je sramota. Ovdje se mora biti iz odgovornosti i ljubavi, zbog para, je smiješno", izjavio je Ivoš.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kaže da mu mnogi vijećnici postavljaju pitanja, preko medija, šta radi na stadionu Jaklić i koji je njegov cilj, a da 20 godina ranije kada je klub tonuo nikada nisu pitali šta neko radi i gdje ide sva priča o Iskri. Upravo zbog ovakvih stavova ističe da izostaje podrška neka veća, ali da načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić pokušava svima ugoditi te da pomaže koliko je u mogućnosti.

Pred kraj razgovora kaže da je u gradu stvorio dosta prijatelja, ali isto toliko i neprijatelja. Po završenom poslu na rekonstrukciji stadiona i objekata klub će predati nekome ko će biti iskren i voditi klub kao svoj.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U narednom periodu pokrenuti će školu fudbala za mlađe kategorije, ali će i plaćati edukaciju trenerima koji će preuzeti kasnije seniorski tim kada naprave kvalitetan kostur ekipe koji bi svoje takmičenje po ulasku u Premijer ligu BiH nastavio još nekoliko godina, a ne ispao nakon prve godine.

"Klubove na našim prostorima morate nositi u duši. Iskra će morati imati kostur ekipe iz Bugojna, pojačat ćemo onda klub s još nekoliko igrača sa strane i onda možemo govoriti o Prvoj ligi i Premijer ligi. Želimo stabilizirati klub finansijski, sportski i s infrastrukturom i kada sve to budemo imali razgovarat ćemo o sigurnim planovima za dalje. Za sada želimo ojačati omladinski pogon koji će biti podloga jer ima talenata i od njih ćemo dobiti igrače. Trenere nisam mogao pronaći, ali sam pronašao tri momka kojima ću platiti edukaciju i licence i koji će biti dio Iskre", zaključio je Ivoš uz nadu da će uz njih stati i sponzori i privrednici koji će zajedno oživjeti Iskru i sačuvati tradiciju Bugojna.

Novum.ba/Klix.ba

Vezano: