Kiseljak: Predavanje Alme Taletović „Mentalno i emotivno zdravlje žene“

Večeras je u prostorijama Vakufsko-administrativnog centra MIZ Kiseljak, autorica knjiga „Smiraj duše“, „Sretni ljudi“, „Sretna žena“ i „Lirik“, Alma Taletović održala promociju svojih knjiga kao i predavanje na temu „Mentalno i emotivno zdravlje žene“.

Alma Taletović je rođena u Tuzli, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a zatim i diplomirala na Odsjeku za Bosanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Iako je zaposlena kao profesorica Bosanskog jezika i književnosti u srednjoj školi u Bužimu to je nije spriječilo da se ostvari i kao autor. Alma Taletović je napisala četiri knjige od kojih je prvu knjigu „Smiraj duše“ objavila 2015. godine, dok je posljednja, knjiga snažnih poruka za svaku ženu, pod nazivom „Lirik“ objavljena 2019. godine. Najznačajniji uspjeh kod čitalaca postigla je knjiga „Sretna žena“ koja se već duže vrijeme nalazi na prvom mjestu najprodavanijih knjiga u Bosni i Hercegovini.

Kroz zanimljivo predavanje u kojem je kroz pozitivan psihološki aspekt istaknuta problematika današnjeg društva i uloga žene u njemu, Alma je naglasila važnost uključivanja žena u društveni život zajednice. Kroz konkretne primjere iz svakodnevnog života, predavanje je usmjereno na emocionalno i psihološko osnaživanje žene, a ideja postizanja mentalnog i emotivnog zdravlja temelji se na ljubavi i poštovanju prema sebi. Kroz predavanje Alma se obratila prisutnim ženama ističući kako su emocije hemijski procesi u mozgu ili energija u pokretu kojoj ne smiju prepustiti kontrolu nad vlastitim životom. Stavljajući fokus na značaj svjesnosti sebe i ljudi koji se nalaze u našem okruženju, Alma je naglasila kako samo obrazovana, snažna, te emocionalno i mentalno stabilna žena može konstruktivno djelovati kao važan segment društvene zajednice.

Amila Babaluk, Afan Huseljić, Harun Orman i Bilal Orman, učenici OŠ „Kiseljak 1“, uveličali su ovaj događaj izvedbom muzičkih numera „Moj je život moja pjesma“ i „Stoljeće ljubavi“, a svoj doprinos događaju dao je i vokalni asambl „Srma“ izvedbom pjesama „Oči crne“ i „Kad zaškripi kapija“.

Predavanju je prisustvovao veliki broj zvanica iz Kiseljaka i okoline, kojima se pridružila i predsjednica organizacije Žene SDA Bosne i Hercegovine Kemela Zuko. Sala Vakufsko-administrativnog centra bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, te su organizatori obezbjedili i dodatne stolice za goste.

Zadovoljstvo prisutnih se vidjelo kroz pozitivne reakcije i komentare, a na kraju predavanja Alma je poslala i snažnu poruku ženama da trebaju sreću tražiti u sebi i ljubavi prema sebi obogaćujući svoj život obrazovanjem, međusobnim prijateljstvom i podrškom.

Onima koji nisu imali mogućnost prisustvovati događaju jedan dio atmosfere ćemo pokušati prenijeti fotografijama dostupnim u galeriji.

Novum.ba

Vezano: